Nahoře: Panenský plást s medem Dole: Již tmavý plást s medem

Panenský med
Proč plástev ztmavne?
Včela se během svého vývoje v buňce 4x svlékne a při každém svlékání také kálí. Tyto svlaky (košilky) i s výkaly potom ulpí na stěnách buňky v plástvích. Vývoj jedné včelí generace trvá 21 dnů, poté včely buňky vyčistí a jsou opět připraveny na výchovu další včelí generace. Tím se svlaky (tzv. košilky) dále hromadí na stěnách buňky a plást tak stále víc a víc tmavne až jej včelař musí nahradit. To se děje většinou tak, že se plást vloží nad plodiště do medníku, kde jej včely s radostí zaplní medem ( což my neděláme, ale je to běžná praxe). Med z těchto pláství do sebe mírně absorbuje zápach a chuť z oněch košilek.
A zde je hlavní rozdíl, mezi Panenským a "klasickým" medem.
Výhoda panenského medu.
Medy získané z panenských pláství mají jemnější chuť, vůni, aroma, jemněji krystalizují - ve srovnání se stejným medem , uloženým do tmavého včelího díla. Tmavé plásty, které byly v plodišti se navíc účastní každoročního nevyhnutelného ošetření včelstev. Výzkumy bylo prokázáno že tyto plásty obsahují vždy nějaká rezidua (zbytky ) těchto léčiv, která se potom nevyhnutelně dostávají i do medu. Jedná se sice o zanedbatelné množství, ale i to je jeden z důvodů, proč se snažíme nabízet pouze medy panenské, a to i přesto, že již nějakou dobu v našem provozu nepoužíváme tvrdou chemii a využíváme maximálně zootechnická opatrření.
Na druhou stranu, med z panenského díla se obtížně získává, vytáčí. Voskové dílo je náchylné na poškození, protože voskové dílo není vyztuženo košilkami jako u tmavých pláství. To vede při vytáčení medu k problémům a vždy nějaká část medu zůstává v plástvích (klidně 20%) To vede k nižší výtěžnosti. Je to i časově náročnější, med se musí vytáčet nižší rychlostí medometu. Možná i proto se tomu většina včelařů nevěnuje. Z těchto důvodů je cena panenského medu vyšší než u medu klasického, běžně okolo 260-290 Kč 1000 g., což si může každý dohledat na internetu.