Nahoře: Panenský plást s medem                  Dole: Již tmavý plást s medem             

Panenský med

Panenský med se získává z tzv. panenských pláství. Buňky pláství slouží na ukládání pylu, zásob-medu  a výchově plodu-včel. 
Na začátku, když včely vystaví plástev,  je vždy světlá-panenská.  
Panenský med je tedy med, který byl získán z těchto čistě voskových
pláství, na kterých nikdy nedošlo k výchově včel. Nejde tedy o druh medu, ale spíše o způsob získávání medu - tedy včelařovu technologii.

       Proč plástev ztmavne?

Včela se během svého vývoje v buňce 4x svlékne a při každém svlékání také kálí.  Tyto svlaky (košilky)  i s výkaly potom ulpí na stěnách buňky v plástvích. Vývoj jedné  včelí generace trvá 21 dnů,  poté včely buňky vyčistí a jsou opět připraveny na výchovu další včelí generace. Tím se svlaky (tzv. košilky) dále hromadí na stěnách buňky a plást tak stále víc a víc tmavne až jej včelař musí nahradit. To se děje většinou tak, že se plást vloží nad plodiště do medníku, kde jej včely s radostí zaplní medem ( což my neděláme, ale je to běžná praxe). Med z těchto pláství do sebe  mírně absorbuje zápach  a chuť z oněch košilek. 

A zde je hlavní rozdíl, mezi Panenským a "klasickým" medem.

       Výhoda panenského medu.

 Medy získané z panenských pláství mají jemnější chuť, vůni, aroma, jemněji krystalizují  - ve srovnání se stejným medem , uloženým do tmavého včelího díla. Tmavé plásty, které byly v plodišti se navíc účastní každoročního  nevyhnutelného ošetření včelstev. Výzkumy bylo prokázáno že tyto plásty obsahují vždy nějaká rezidua (zbytky ) těchto léčiv, která se potom nevyhnutelně dostávají i do medu. Jedná se sice o zanedbatelné množství, ale i to je jeden z důvodů, proč se snažíme nabízet pouze medy panenské, a to i přesto, že již nějakou dobu v našem provozu nepoužíváme tvrdou chemii a využíváme maximálně zootechnická opatrření.       

Na druhou stranu, med z panenského díla se obtížně získává, vytáčí. Voskové dílo je náchylné na poškození, protože voskové dílo není vyztuženo košilkami jako u tmavých pláství. To vede při vytáčení medu k problémům a vždy nějaká část medu zůstává v plástvích (klidně 20%)  To vede k nižší výtěžnosti. Je to i časově náročnější, med se musí vytáčet nižší rychlostí medometu. Možná i proto se tomu většina včelařů nevěnuje. Z těchto důvodů je cena panenského medu vyšší než u medu klasického, běžně okolo 260-290 Kč 1000 g., což si může každý dohledat na internetu.